Gevelreiniging
Kwalitatieve gevelreiniging vereist veel aandacht en is zeer nauwkeurig werk. Doordat iedere gevel anders is opgebouwd is vakmanschap geboden. Naast de soorten hardheid en leeftijd van de bouwstoffen, zoals baksteen en voegspecie, kan ook het type vervuiling verschillen. Geen enkele gevel is dus hetzelfde en dit vereist een professionele aanpak om tot een optimaal resultaat te komen.
Dankzij onze ervaring kunnen wij veel technieken inzetten voor de reiniging van uw gevel. Hieronder worden enkele technieken toegelicht.
Bij deze techniek van reinigen zullen onze specialisten gebruik maken van kleine korrels zand, die onder zeer hoge druk tegen de gevel worden gespoten. Deze methode is milieuvriendelijk en wordt toegepast bij een hardnekkig vervuilde muur. Voor bepaalde poreuze materialen zoals beton en baksteen, is deze manier niet altijd geschikt. Er kan dan worden uitgeweken naar een andere technieken zoals Softline. Naast de kracht van inslaan is de korrelvorm, -grootte en –hardheid van groot belang. Logischerwijs zullen grotere, harde en hoekige korrels resulteren in een sneller resultaat.
Naast zand kunnen we ook stralen met kalk, glasparels en nog veel meer typen straalmiddel. Welk type straalmiddel we gebruiken hangt af van de ondergrond en de soort vervuiling.
Deze methode van vochtstralen maakt gebruik van een Torbo straalsysteem. Dit systeem komt van het oorspronkelijk Duitse merk Torbo. Het bijzondere van deze reiniging is dat het straalmiddel dat wordt gebruikt in de machine wordt vermengd met water. Door het toevoegen van het water ontstaat een mengsel waardoor de inslag op uw gevel veel zachter zal zijn. Door het aanpassen van bepaalde verhoudingen, de dikte van de toegevoegde korrels en de druk, is deze techniek van reinigen ook volledig in te stellen op het type steen of gevelbekleding.
Bij het reinigen met stoom is het vooral de temperatuur van het water die voor het juiste effect zorgt. De druksterkte is hier dus wat minder belangrijk. Er wordt gewerkt met temperaturen tussen de 100° en 140° Celsius. Doordat er enkel water nodig is, is deze techniek zeer milieuvriendelijk en tegelijk ook besparend in kosten. Deze methode kan overal worden toegepast, maar wordt meestal gebruikt om bijvoorbeeld een karakteristieke uitstraling van de gevel te behouden, bijvoorbeeld bij oude monumentale panden waar een grondige reiniging niet gewenst is.
Wanneer er sprake is van hardnekkige vervuiling, zal men vaak adviseren om een chemische reiniging te overwegen. Door het gebruik van chemische, of tegenwoordig ook biologische middelen, die worden afgestemd op de te reinigen ondergrond, worden beschadigingen voorkomen. Chemisch reinigen is een zeer effectieve en vrij goedkope techniek waarmee je in een kort tijdsbestek grote oppervlaktes kunt schoonmaken. Bij verkeerd gebruik van deze methode bestaat de kans dat bepaalde middelen (zoals zuren) de gevel aantasten of bepaalde bouwschadelijke zouten activeren, wat ook kan leiden tot schade bij bijvoorbeeld kalkvoegen of natuursteen.
Beschermlaag
Wanneer uw gevel is gereinigd en de muren er weer als nieuw uitzien, wilt u dit resultaat natuurlijk ook zo lang mogelijk behouden. Dit kan door middel van het aanbrengen van een beschermlaag. Na een reiniging kan een buitengevel veelal iets poreuzer zijn dan voorheen en kunnen bijvoorbeeld dichtgeslibde gaatjes weer vocht doorlaten. U voorkomt dit door een beschermingslaag aan te laten brengen. Deze is transparant, voorkomt eventuele vocht- en vorstschade en stoot vuil en mos af. Het aanbrengen van deze beschermlaag gebeurt door middel van impregneren. Impregneren wordt vaak gedaan nadat de gevel is gereinigd.
Verborgen schades repareren
Wanneer onze specialisten met alle zorg uw gevel reinigen, kan het voorkomen dat er na het reinigen specifieke beschadigingen of gebreken aan het licht komen die vooraf niet zichtbaar waren. Denk hierbij aan voegwerk dat hersteld moet worden, beschadiging aan gevelstenen of zelfs scheuren in de gevel. Wij zullen in dat geval altijd met u op zoek gaan naar een snelle en passende oplossing.
Voorbeelden van ons werk
Gevelrenovatie en -onderhoud
Wanneer uw gevel of voegwerk scheuren vertoont, of u merkt dat er stenen loszitten of afbrokkelen, dan is het belangrijk om dit snel te laten repareren. U voorkomt hiermee verdere schades zoals bijvoorbeeld vocht, wat ook binnenshuis vervelende gevolgen kan hebben. Tijdens vorstperiodes kunnen scheuren zelfs groter worden doordat het vocht in scheuren bevriest en vervolgens uitzet. In de ergste gevallen kan een gevel verzakken. Stel een renovatie dus niet te lang uit wanneer dit nodig blijkt te zijn en voorkom onnodige schade.